15.10.13

התמודדות עם שפכים חריגים ואסורים

חזרה למאמרים

בעולם התעשייתי המודרני, אחריות סביבתית הופכת לחלק בלתי נפרד מכמעט כל בית עסק. ישנה מגמה של עליה באכיפה, במודעות ובטכנולוגיה להתמודדות עם שפכים תעשייתיים.  ביקורת ציבורית, קנסות כבדים, אפשרות לתביעות– כל אלו הינן סכנות ממשיות ומידיות לעסקים הממשיכים לפגוע בסביבה.


זיהום תעשייתי אינו דומה בהיקפו ובחומרתו לזיהום של משקי הבית. במגזר התעשייתי, בית עסק בודד ישנה השפעה משמעותית על מידת הזיהום הכולל. לעיתים די בפעולות פשוטות וברורות על מנת להביא להפסקה בהזרמת שפכים חריגים.
בכל סקטור בתעשייה יש מזהמים שונים ואתגרים שונים בהתמודדות עם עמידה בתקנות הסביבתיות. דיגום שפכים יכלול את הפרמטרים המתאימים כמו רמת חומציות (PH), עומסים אורגנים (המתבטא במדידה של BOD או COD הידועים גם בשמות צח"ב, צריכת חמצן ביולוגית, וצח"כ, צריכת חמצן כימית) ועוד. בין השאר ידגמו מזהמים ספציפיים למפעל או לעסק. במוסכים למשל הזיהום המרכזי נובע משמנים המגיעים לביוב ולכן ידגמו גם שמנים ושומנים. אנו נתמקד בסקטור ההסעדה כמקרה בוחן.
התקנות מגודרות בקובץ התקנות לכללי תאגידי המים והביוב. עבור כל מזהם נקבע סף של שפכים חריגים ו/או שפכים אסורים ובנוסף נקבע אילו מזהמים ובאילו תדירות צריך לדגום כל סוג עסק.


ניקוז במטבחבסקטור ההסעדה ישנם מספר מזהמים אופייניים: שמנים ושומנים, מלחים, דטרגנטים ועומסים אורגנים גבוהים. שמנים מגיעים בעיקר מטיגון ויכולים לגרום נזק למערכת הביוב ולקשות על הטיפול במט"ש (מכון טיהור שפכים). מלחים יכולים להגיע מנוזלים של חומרים משומרים אך גם מפעולות טיפול במזון ואף מחלק מתהליכי הניקיון. דטרגנטים מגיעים לשפכים משימוש בחומרי ניקוי שאינם ידידותיים לסביבה ובין השאר יכולים לגרום נזק לקרקעות. חומרים אורגנים נמצאים תמיד בשפכים אך יכולים בסקטור ההסעדה להימצא בריכוזים גבוהים במיוחד בעקבות שפיכת שאריות מזון נוזליות לכיור למשל. ריכוז גבוהה של חומר אורגני ישפיע גם הוא על יעילות הטיפול במט"ש.

במקרים מסוימים ידרשו פעולות בתחום התשתית לצמצום הזיהום. למשל התקנת תא שיקוע או מפריד שומנים, טיפול בתא שיקוע קיים ובמקרים מסוימים הפרדת זרמי השפכים (למשל זרם העובר דרך מפריד השומנים וזרם העוקף אותו). לעיתים מספיקה אדפטציה בחומרי הניקוי ובנהלי העבודה. סילוק מסודר של השמנים או המלחים יכול להביא לצמצום משמעותי בזיהום. ניתן גם לספוג את השמן בנייר סופג ובכך להעביר אותו לאשפה אורגנית במקום לניקוז. אופציה נוספת היא לנסות ולצמצם את השימוש הכללי בשמן ובכך להוסיף תועלת תזונתית לתועלת הסביבתית. מומלץ תמיד לעבור לשימוש בחומרי ניקוי ידידותיים לסביבה ושאינם על בסיס מלח (כמו כלור).

לטיפול נכון בשפכי בית העסק יכולה להיות תועלת כלכלית משמעותית. הדבר מתבטא באופן המובהק ביותר על ידי הימנעות מכנסות כבדים. תועלת כלכלית נוספת ניתן להפיק על ידי קבלת תשלום על איסוף שמנים משומשים. בנוסף, התנהלות נכונה חוסכת הוצאות בצריכת חומרי גלם, בצריכת מים כמו גם חסכון בזמן ובכוח עבודה. בטווח הארוך פעילות נכונה  גם תורמת לתדמית ירוקה וחיובית לעסק.


כדי להתחיל ליישם את הצעדים המתאימים, לחברה כדאי בראש ובראשונה למנות נאמן סביבה בחברה שיהיה אחראי לסייע בהטמעת השינויים הנדרשים. חשוב לעדכן את נהלי העבודה הקיימים ובהם נהלי עבודה שוטפים, תהליכי ייצור, נהלי פתיחה וסגירה של משמרת, נהלי חפיפה וכו'. בהמשך יש לדאוג להדרכה מתאימה לעובדים הנדרשים לקחת חלק ביישום, ליצור התקשרות עם חברת איסוף (לפי הסקטור למשל איסוף של שמנים או מלחים) ולהזמין ציוד חדש בהתאם לדרישה (מפרטים קטנים כמו נייר סופג ועד מסננים ומפרידים).


על מנת לוודא כי מתקיימת הטמעה ארוכת טווח בארגון ישנם כמה המלצות: שימוש ביומן מעקב לפינוי שמנים וכדומה (כתלות בחומרים שבשימוש בסקטור), חלוקת תפקידים ברורה בתוך הארגון, שיתוף פעולה ארגוני, הבנת הצורך והתועלת הכלכלית ביישום ההמלצות ופיקוח ארוך טווח על התהליך.

לסיכום, טיפול בשפכים במקור הוא היום צורך בסיסי של הרבה אתרים תעשייתיים. טיפול נכון אינו תמיד מורכב או יקר ואף יכול להביא תועלת כלכלית. חשוב להבין את הצרכים הספציפיים של בית העסק ובהתאם לקבוע תכנית פעולה ארוכת טווח.

צרו עמנו קשר

כתובתינו: רח' היסמין 1 (בית זיוה), סמינר אפעל, רמת גן  I  טל: 03-7369972 050-5770577  I  דוא”ל: office@amphibio.com

STGBEAUTIFUL WEB
TECHNOLOGY
בניית אתרים
© 2024 כל הזכויות שמורות לאמפיביו